Historia i Stockholm, Sverige och Vallentuna.

Historia i Stockholm, Sverige och Vallentuna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev - alla blogginlägg till din e-post

Gå in här

Formel 1 på Vallentunasjöns frusna vinteris.

ÖvrigtPosted by Angus Carlsson 09 Jan, 2017 20:15

Min kompis Oscar Becker är mycket intresserad av motorsport och Formel 1 ligger honom varmt om hjärtat. När han kollade runt på nätet över sportens historia fann han något häpnadsväckande som jag som ursprunglig Vallentunabo inte hade den blekaste aning om och antagligen väldigt få av oss i Vallentuna känner till, internationellt formel 1 Grand Prix har körts på Vallentunasjöns frusna is; det finns till och med bildmaterial bevarat från British Pathé. (Mer om dem här: http://www.britishpathe.com/pages/who-we-are)

Bilderna kommer från 1947 och finns på deras Youtube-kanal. https://www.youtube.com/watch?v=ZgYha9kuwEM
Vinnare blev britten Reg Parnell (http://www.statsf1.com/en/reg-parnell.aspx) som senare kom att köra när Grand Prix hölls i mästerskapsform och inte som enskilda tävlingar, hans bästa placering blev en 3:e plats i ett Grand Prix på brittiska Silverstone-banan 1950; en världsåkare på Vallentunasjöns is. På andra plats kom också en britt och trean var från Frankrike. Bilarna hade flugit fram på isen i -26 graders vinterkyla.

Det är dock inte det enda Grand Prix-loppet som har körts i Vallentuna utan även 1934 och 1935. År -34 kom det hela 35 000 åskådare och -35 kom det 15000 trots att det var snöstorm. På den tiden hette det Grand Prix Motor Racing och det fanns inget världsmästerskap utan enskilda Grand Prix-tävlingar.


Tävlingen 1934

Vinnare blev Paul Pietsch från Tyskland (http://www.kolumbus.fi/leif.snellman/dp.htm#PI). Svenske Axel Johnsson kom tvåa före finnen Keinänen. Mer än hälften av deltagarna hade dock tekniska problem och kom inte i mål, kanske till publikens besvikelse.

Tävlingen 1935

I snöstormen kämpade åkarna tappert och som vinnare stod Per-Wiktor Widengren från Vingåker (http://www.kolumbus.fi/leif.snellman/dw.htm#WID). Innan starten hade flera missöden skett, bland annat fick svenske Einar Alm inte starta för att hans bil bedömdes vara för ”fragil” och starten flyttades tillbaka hundra meter och sköts upp. Före tävlingen hölls ett motorcykelrace och amerikanska stuntstjärnan Miller hade show med en Plymouth.

Kort om Vallentunasjöns vinnare

Reg Parnell (Britt)

Var känd som en energisk förare som körde även i F1. Det första Grand Prix-et 1950 på Silverstone slutade med en tredjeplats för den då snart 40-åriga britten som dog 1964, endast 52 år gammal.

Om Reg: http://en.espn.co.uk/alfaromeo/motorsport/driver/468.html

Paul Pietsch (Tysk)

Var son till en ölbryggerska men ville inte jobba hos sin mammas bryggeri och valde istället att köra racing på grund av hans stora bilintresse. Han blev hela 100 år gammal när han somnade in 2012.

Om Paul Pietsch: http://www.kolumbus.fi/leif.snellman/dp.htm#PI

Per-Wiktor Widengren (Svensk)

Föddes 1909 i Vingåker, Södermanland. Hans pappa var grossist. Per åkte som 19åring till USA för att studera textil och kläddesign, några år senare studerade han samma sak i Tyskland och 1932 gifte han sig. Per fick hela 5 söner och familjen tjänade sin förmögenhet på att tillverka herrkostymer i Vingåker. Per dog i Österrike 1976.

Om Per: http://www.kolumbus.fi/leif.snellman/dw.htm#WID

ETT STORT TACK TILL OSCAR BECKER. JAG HADE ALDRIG UPPTÄCKT DENNA DEL AV VALLENTUNAS HISTORIA OM DET INTE VAR FÖR HANS STORA MOTORSPORTSINTRESSE.

Källor:

Kolumbus.fi

Om racet 1935 - http://www.kolumbus.fi/leif.snellman/gp3501.htm#1A

Om racet 1934 - http://www.kolumbus.fi/leif.snellman/gp341.htm#1

Om Per Wiktor Widengren: http://www.kolumbus.fi/leif.snellman/dw.htm#WID

Om Paul Pietsch: http://www.kolumbus.fi/leif.snellman/dp.htm#PI

Motor Racing’s Strangest Races:

https://books.google.se/books?id=u-4cDQAAQBAJ&pg=PT104&lpg=PT104&dq=1947%20stockholm%20grand%20prix&source=bl&ots=O4ifbNrHZB&sig=A6j9EU3kAlb2i21pM_TyK5arksc&hl=sv&sa=X&ved=0ahUKEwjI0eqP6ZTRAhXLDiwKHUHrCYQQ6AEIVzAJ#v=onepage&q=1947%20stockholm%20grand%20prix&f=false

Stats F1:

Racet 1947 – http://www.statsf1.com/en/1947-hc/grand-prix-5.aspx

Reg Parnell, vinnare av racet 1947: http://www.statsf1.com/en/reg-parnell.aspx

Youtube (British Pathé)

Video från racet 1947 - https://www.youtube.com/watch?v=ZgYha9kuwEM

Om British Pathé - http://www.britishpathe.com/pages/who-we-are

ESPN:

Om Reg: http://en.espn.co.uk/alfaromeo/motorsport/driver/468.html  • Comments(0)//blog.timetraveltours.se/#post35